Saturday, June 30, 2012

Air dikarate takkan putus! it's true! believe me!




                                                   Hye ! Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni kita bercerita sikit tentang air. Air??? Mesti korang semua tertanya-tanyakan kenapa tiba-tiba aku berhajat nak discuss pasal air. Takde lah, tadi time aku tengah 'bersiram' (bajet bahasa istana kejap, hehe..). Tiba-tiba je aku teringat time aku kecik-kecik comel dulu. Aku selalu buat experiment air. Yelah, kat sekolah selalu kita dengar peribahasa 'air yang dicincang takkan putus' tu aku pun nak try jugak. Betul ke air yang dicincang takkan putus? Biasalah naluri 'kanak-kanak ribena' kan tinggi. Yelah, bagi membuktikan kesahihan peribahasa tu.




But, nowadays aku rasa macam aku bukan kakak yang baik utk adik2 aku. huhu.. segan lak buat pengakuan ni. Entahlah, tapi itulah yang aku rasa sekarang.




Now, aku nak ajak korang belajar peribahasa bahasa melayu sikit. Tak susah pun, senang jek. Peribahasanya ialah 'air dicincang takkan putus' yang bermaksud hubungan persaudaraan itu takkan pernah terputus walau seteruk mana kita bergaduh. So, aku harap korang dapat fahami & dalami betul-betul maksud peribahasa itu.
Tak sangka aku genius gila nenek moyang kita dulu-dulu mencipta pelbagai peribahasa yang hebat macam ni. (*-*)


#That's all for today. Thank you for listening. (^_^) !


Friday, June 29, 2012

Mengembara ke alam baru.

                                                 Hye, Assalammualaikum.

Hurm, tetiba rasa macam terlebih bersemangat pulak untuk menulis kepada korang. Macam biasa, idea untuk mengarit tu selalu datang time kita tak bersedia. Okay, enough! hari ni aku nak bercerita tentang perasaan aku untuk melangkah ke alam baru. (ecece... macam baby baru lahir plak aku ni.)
Nope! that's not my point! hehe..




Untuk pengetahuan korang selasa depan aku akan menjalani kehidupan sebagai penuntut PIIC. Sebuah kolej yang terletak kat Puchong, Selangor. Well, tempat dai agak jauh lah dari tempat tinggal aku. Bagi aku, ni merupakan first time aku tinggal berseorangan tanpa keluarga. huhuhu.. rasa macam kena halau drpd rumah pulak. tapi, apa boleh buat itulah bayaran yang harus aku bayar demi menjadi seoarang makhluk Allah yang berjaya bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat kelak. amin...

               tak senyum tak bermakna dia bahagia. senyum pulak tak bermakna kita bahagia.

Hurm, perasaan aku??? tak payah tanya lah. Confirm gundah gulana. Yelah, first time berpisah dgn family. Of course lah rasa janggal kan? hehe..tapi, Don't worry. aku akan cuba sedaya mungkin untuk menutup rasa janggal tu. Macam-macam yang ada kat otak aku ni sampai terbawa-bawa kat dalam mimpi. fuhh! seram beb  wa cakap lu! Drpd reaksi aku mungkin korang akan cakap ni terlalu paranoid. Tapi, ada aku kisah? Erm, tapi  apa yang penting kerjasama . (hehe...gaya wonderpet). Aku harap aku akan dapat berubah jadi lebih baik bila belajar kat sana nanti. Wish me luck ya !!!

---> Sorry banyak mengarut !

Tuesday, June 26, 2012

Marah! Marah! Marah! Grr!


                                    Hye! Assalammualaikum semua.

Hurm, hari ni aku nak bercerita sikit tentang perangai someone ni yang bila dia marah je, mesti dia suka lempar-lempar barang. takpun, jalan dengan menghentak-hentak kaki dia. Ish PANAS betul hati aku dengar. Mula-mula tu memanglah boleh sabar. Tapi, normallah kita semua manusia kan? mesti ada tahapnya sabar tu.



Hurm, tulah yang terjadi pada aku dengan adik aku bila something yang dia nak tak dapat. mulalah tarik muncung panjang macam tapir tu. Lepas tu, kalau orang minta tolong sikit start lah nak jerit-jerit macam apa ntah. Nasib baiklah aku ni jenis penyabar, kalau tak mahunya penyepak Siam nak sampai kat pipi dia.
ARGHH! Geram !

--->Rasa macam nak jerit je kuat-kuat !



Tuesday, June 12, 2012

Awak/Saya.. kapelkah itu??




   
                              Hye, Assalammulaikum w.b.t...


Hari ni beta nak cerita sikit tentang pangai dinda beta yang kadg2 wat beta rasa nak marah tahap dewa.Yela, apa taknya. Beta kan selalu mesej kawan-kawan lelaki yang beta baru kenal guna bhsa awak/saya.
Then, dindda beta sesedap rasa je anggap semua kawan lelaki beta tu 'boyfriend' beta.

hehehe... comel kan beta time marah???

Pastu, pergi kecoh kat parents beta larh. Haii, suka betul dinda beta ni bergosip. Beta bukannya apa,
I just don't like people talk something fake about me. hohoho... ( ayat mcm bajet ) hehe..
Do I care??? Dahlah, beta ni jenis sensitif. Tapi, takpe oleh kerana beta ni seorang yang penyabar lagi pemurah jadi beta pun memaafkanlah dinda beta.


bayangkan kalau muncung beta sedepa mcm budak ni... hehe.. (comfirm cute  gilak )

Thank you 4 listening! >.< !



Monday, June 11, 2012

Life, Live & Hope... ( poem utk kamu kawan )

                         




                          Hye, Assalammualaikum w.b.t...

Jam dah menunjukkan hampir 4 pagi. Tapi, macam biasalah mata sepetku masih tak nak pejam.
Dah banyak kali aku pujuk & goda tapi dia tak nak tutup daa. Hurm, selfish betul lah dia ni kan.
( mata oh mata )...

Maya Karin aku pun dah terbongkang kat sebelah aku lepas penat susukan anak-anak dia. Kesian
dia, dahlah janda kena jaga anak 4 orang tanpa kasih sayang seorang suami. Ni semua gara-gara
laki dia kena baham dengan anjing. kesian ..

Ops, soryy. kita dh lari drpd tajuk ni. Actually, today aku nak cerita pasal seorang sahabat aku.
Aku rasa dia dah banyak terima dugaan sejak kecil lagi. Now, sekarang dia tengah ada problem
dengan adik & ayah dia.

Nak salahkan dia sorang pun tak boleh, tak adil lah camtu kan? stiap kali dia cite problem dia kat
aku, aku yang dengar ni pun rasa mcam aku yg alami masalah tu. bagi aku, dia merupakan seorang
heroin. yelah, walau hidup dia macam tu. dia masih boleh survive dengan life dia even hampir semua
ahli family dia tak pedulikan dia.

Apa-apa pun, all the best untuk dia...


whatever it is, remember I always be your friend, YOURS forever dear...

Life, Live & Hope... ( poem utk kamu kawan )

Life may seems cruel,
but for the one who is the winner,
will know the secret of life sincerely.

Life may seems unfair,
but for the one who is patient,
will reach the top of the world.


First Entry. Segan ouh .





Hye, Assalammualaikum w.b.t...


Semoga korang semua ceria & happy selalu. Actually, ni first entry tentang hidup aku yang aku nak share dengan  korang. Sebenarnya blog ni dh masuk blog yg ke-2 aku hasilkan untuk bercerita tentang perjalanan hidupku sebagai manusia yang comel lagi berbudi bahasa. hehehe.. (Ayat nak market jek)

Smoga korang terhibur dengan penulisanku yang tak seberapa ni..  >.<