Thursday, July 31, 2014

Bila terasa rindu - Ziyi


cinta hati, ayat-ayat cinta, madah cinta


Bila lidah terlanjur kata,
Pedih rasa menikam jiwa,

Bila mata bertemu mata,
Bibir tidak lagi berkata-kata,

Bila bibir ingin berkata,
Hati melarang diamkan diri,

Bila hati mula merindu, 
Jiwa sendiri terasa pilu.







Monday, July 21, 2014

10 Rahsia Lobak Merah


Assalammualaikum readers ^_^



Recently, tahap kerabunan Cik Ziyi makin lama, makin meningkat, takot plak den dengarnya.. huhu T_T .. Ni semua gara-gara kononnya mitos baca buku dalam gelap. Plus, baca buku dari jarak dekat. Sekali gi check up mata, hamekkk kau.. dua-dua mata den kene pakai power 200.. huhu..



Anyway, Cik Ziyi ada terbaca tentang mitos kononnya makan lobak merah boleh kurangkan tahap rabun. Actually, lobak merah ni memang bagus untuk mata bagi elak rabun malam. Ntah betul ntah idok, meh ler kite baca ni dulu :P

10 Khasiat Lobak Merah ^^

  1. Lobak merah sangat baik untuk sistem limfa dan perut kita.
  2. Memperbaiki masalah seksual, rabun malam & batuk yang berpanjangan.
  3. Menguatkan buah pinggang, mengeluarkan angin & kesejukan berlebihan dari badan kita.
  4. Lobak merah sangat terkenal dengan sifat anti kanser. Kajian menunjukkan orang yang kekurangan beta karotin 2x ganda lebih mudah mendapat kanser. 
  5. Kajian mendapati lobak merah mengandungi asid folik, kumpulan vitamin B yang berkesan melawan radikal bebas (punca kanser) dalam badan kita.
  6. Lignin dalam lobak merah juga membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh untuk melawan sel-sel kanser. 
  7. Lobak merah mengandungi suksinat potash yang bersifat ubat anti hipertensi juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah. 
  8. Lobak merah berupaya menyembuh luka, meningkatkan kekerapan kencing, memecahkan batu karang & daunnya dihancurkan dengan madu boleh merawat luka. 
  9. Jus lobak merah pula membantu mengurangkan sakit ketika haid.
  10. Pengambilan lobak merah dalam sajian harian juga dikatakan mampu mengurangkan kandungan gula dalam badan, mencegah gout, mengubati kencing manis, mengurangkan risiko penyakit jantung & membantu penghadaman. 

See, banyak khasiat lobak merah ni cuma Cik Ziyi payah sikit nak makan sebab rasanya yang agak kelat bagi den  >.< Selalu kalau mak den masak boh dalam sup pun, den sebolehnya akan elak daripada terambil Mr. carrot tu :P ngee~


 KLIK SINI untuk resepi kek Carrot yang yummy ^_^


Review Rebah Di Hujung Taubat


Assalammualaikum, readers ^_^

i luv islam, iluvislam.com


Hope you all semua sihat & sentiasa diberkati Allah. Sahur tadi berkesempatan Cik Ziyi nak tengok cerita Rebah Di Hujung Taubat yang diterbitkan oleh Produser Mohd Najib Jaafar, actually it is a good story yang relate dengan genre kekeluargaan.

At first, Cik Ziyi tak terniat pun nak tegok cerita tu sampai habis tapi jalan erita yan menarik yang disusun oleh penulis skripnya berjaya menarik hati untuk kita tonton cerita tu sampai THE END :D


Okay, Rebah Di Hujung Taubat ni mengisahkan tentang konflik realistik antara tiga adik-beradik yang dilakonkan Firman (Fauzi), Fikri (Muniff Isa) dan Fifi (Mas Muharni) sebagai peneraju utama dalam cerita ni.

Mereka dibesarkan oleh ibu mereka, Dahlia (Normah Damanhuri) yang sering menyogok mereka dengan kisah kematian ayah mereka dan menyebabkan diorang idup tanpa kasih sayangseorang ayah.

Hidup dalam kesempitan wang telah memaksa Firman sanggup mengorbankan masa depannya untuk sambung belajar ke luar Negara demi membesarkan dua orang adiknya hingga sanggup bekerja hanya sebagai pengawal keselamatan di sebuah pasaraya untuk menampung keluarganya.

Malangnya, pengorbanan Firman terhadap adik-adiknya disalah guna Fikri &Fifi yang terlibat dengan gangsterism & dadah.

Sihat bersama Cellmaxx


Part yang paling Cik Ziyi suka dalam cerita ni time part Firman menasihati Fikri kat atas bumbung flat mereka setelah rahsia Fikri menjadi gangster diketahui oleh Firman. Sebagai yang sulung, Cik Ziyi dapat rasa betapa pedih hati kalau orang yang kita saying terutama adik beradik kita melawan & memberontak T_T

Nak plak alasan yang Fikri pakai, hanya kerana tak tahan hidup susah. See, kadang-kadang hidup susah boleh memaksa someone untuk react di luar jangkaan. Yet, it‘s true money is not everything but worse come worse, we do need to survive & also to achieve our dream & desires.




Ending cerita ni berakhir dengan penangkapan Fifi sebagai keldai dadah & Fikri yang terbunuh kerana cubaan untuk merompak rumah Nisha (Siti Saleha) yang mati ditembak oleh Tan Sri Basri (Hisham Ahmad Tajudin) sewaktu Fikri cuba untuk menembak abangnya sebagai syarat untuk bebas dari gangster.


 KLIK SINI untuk tonton & download online