Thursday, August 9, 2012

9 Sebab Mengapa Wanita Suka Hadiah.




Bismillah, Assalammualaikum ...

Hohoho.. di pagi yang mulia lagi indah ni Nur nak kongsi sikit rahsia tentang
 kaum Hawa supaya kaum Adam ni tak lah salah sangka pada kaum 
Hawa yang comel + ayu + jelita macam kami ni. 
Ahakz.. ayat poyo je lebih. ^^




Yelah, pada pendapat Nur ramai kaum Adam sekarang ni suka mengeluh bila buka bab hadiah. 
Untuk bersangka baik Nur anggap kaum Adam ni mungkin tak tahu tentang sedikit sifat 
terpendam kaum hawa ni. Al-maklumlah kaum Hawa ni dilahirkan dengan 
sifat penuh emosi. Erk ? Tak de kaitan kot =.=


Okay, jom kita check it out sebabnya gapo k :)



9 Sebab Mengapa Wanita Suka Hadiah

- Jacoba Fenny, seorang pakar hadiah, telah mengkaji mengapa wanita suka memberi & menerima hadiah.
  Pemerhatiannya adalah seperti berikut :

1. Keseluruhan kehidupan wanita tertumpu kepada mencipta suasana yang boleh menambahkan kebahagiaan & kasih sayang dalam rumah tangganya & juga persekitarannya. Ini termasuklah kepada
teman-teman yang rapat dengannya. Wanita suka menyumbang sesuatu yang dapat menambah kepuasan
dan emosi untuk orang-orang di sekelilingnya. Tidak kira sama ada di rumah sendiri atau di tempat kerja. Wanita secara semula jadi, mindanya diciptakan untuk memberikan khidmat terbaik ini.

2. Bagi menyatakan penghargaan kepada seseorang yang telah berjasa terhadap kehidupannya, kebanyakan wanita akan memerah otak merancang untuk memilih  & memberikan hadiah yang juga akan sangat dihargai oleh si penerima.

3. Semasa mereka keluar ke kompleks membeli belah, mencari barang yang paling sesuai untuk dijadikan hadiah, motivasinya meningkat & keceriannya bertambah semasa proses mencari itu. Mereka seronok berbincang sesama mereka menentukan jenis & kombinasi hadiah-hadiah yang diharapkan penerimanya terharu & mendapat kejutan semasa menerimanya nanti.

4. Semasa memilih kombinasi hadiah-hadiah itu yang disusun dalam bakul hiasan, wanita terasa amat bahagia jika hadiah itu dapat dikaitkan dengan tema pemberian hadiah, disimbolkan berdasarkan objektif majlis atau dikiaskan dengan matlamat pemberian hadiah itu. Sebagai contoh, dia memilih warna biru untuk bungkusan dan hiasan rebennya untuk dikaitkan dengan warna kelahiran si penerimanya atau biru adalah warna tema semasa penerima menjadi raja sehari agar boleh membawa minda si penerima mengimbau kembali saat yang bahagia itu. Apa yang paling wanita harapkan ialah susunan, warna, kombinasi & hiasan hadiah itu nanti dapat menggambarkan dengan tepat apa yang mereka ungkapkan kepada si penerima itu.

5. Kaum hawa juga ingin turut menerima hadiah istimewa sebagaimana mereka ingin memberikan hadiah terbaik kepada seseorang yang mereka hargai. Bagi mereka, hadiah yang diterima nanti menggambarkan ketinggian penghargaan & keprihatinan terhadapnya. Jenis barang & mahal sesuatu hadiah itu bukan menjadi ukuran. Nilai yang ditagih oleh wanita ialah sentimen & tujuan murni hadiah yang mereka terima.

6. Peristiwa yang wajib diingati oleh suami jika ingin memberikan hadiah ialah hari kelahirannya, ulang tahun perkahwinan, semasa melahirkan anak, meraikan kejayaan di tempat kerja & hari-hari yang diraikan oleh wanita. Tetapi ada satu lagi jenis hadiah yang pasti seorang suami tidak akan silap iaitu hadiah yang diberikan kepada isterinya tanpa tujuan tetapi dengan ungkapan, "Aku ingatkanmu & hadiah ini adalah aku cinta padamu", walaupun harganya hanya satu ringgit yang hanya boleh dilekat-magnetkan pada peti sejuknya.

7. Segala usahanya keluar berjam-jam mencari hadiah paling sesuai, walaupun dia boleh menyusuri internet untuk membeli secara 'online', penghargaan jua yang dipintanya di atas segala pengorbanan memberikan hadiah istimewa itu daripada menerimanya.

8. Disebabkan sel emosi yang terdapat di tengah-tengah otak wanita sentiasa aktif berbanding otak lelaki, mereka melihat setiap hadiah itu seolah-olah mewakili emosi si pemberi terhadap mereka. Mereka rasa kecewa jika didapati hadiah yang mereka terima tidak dirancang sebaik-baiknya, bungkusannya tidak cantik & dibungkus secara tergesa-gesa. Ini melambangkan dirinya tidak dihargai. Itu sebabnya, kebanyakan majlis rasmi, hadiah yang disampaikan kepada penerima, diletakkan di atas dulang sebelum diserahkan kepada penerima. Ini menggambarkan penghargaan terhadap hadiah & orang yang menerimanya. Tetapi kalau pengurusan pentas itu dikendalikan oleh orang lelaki, biasanya hal-hal sekecil ini diabaikan kerana orang lelaki tidak perasan mengenai hal itu.

9. Wanita amat terharu kalau hadiah yang diberikan kepada seseorang itu dipakai atau diguna oleh penerima. Terasa dihargai pula jika setiap kali pertemuan dengannya atau menghadiri sesuatu majlis yang rasmi, si penerima dilihat memakai hadiahnya itu. Seolah-olah kita membawa dia bersama. Itulah emosi seorang wanita. Itulah juga hujahnya mengapa wanita suka memberi & menerima hadiah.




Nora Hati Nur ^^ ---> So, kaum Adam... Next time, fahami & kenali dulu sifat wanita sebelum membuat tuduhan serta keputusan melulu. 

Wednesday, August 8, 2012

Jom Join Segmen " Giveaway : Saya or Awak yang Bertuah ? "


Bismillah & Assalammualaikum to all my awesome readers ^^

Jeng... Jeng... Jeng...

Today I would like to present to you this GA. hoho.. 
You may join this GA if you would like to be the winner too :)


Photobucket
klik banner untuk join k ^^

Mereka yg di 'TAG'


Nota Hati Nur ^^ ---> Hihi.. Wish me all the best k :)

Kisah Encik Rokok & Puan Tulang




Bismillah, Assalammualaikum readers ^^


Malam ni Nur nak kongsi sikit kisah tentang EN.ROKOK & PN.TULANG. So, tunggu apa lagi? Jom lah check it out :)

Kajian yang dilakukan oleh Pengarah Makmal Fungsi Genomik dan Proteomics, Pusat Penyelidikan Osteoporosis, Universiti Creighton, Omaha, Amerika Syarikat (AS), Gary Guishan Xiao dan kumpulannya menunjukkan kajian sebelumnya mencadangkan toksin dalam asap rokok melemahkan tulang.

Ini memberikan kesan ke atas aktiviti osteoblasts iaitu sel yang membina tulang baru dan osteoclasts iaitu sel yang menyerap semula atau memecahkan tulang lama.

hehe ^^

ingat rokok itu bahaya tau kawan-kawan


Proses yang melemahkan tulang iaitu osteoprosis, boleh meningkatkan risiko patah dan menyebabkan tidak upaya di kalangan warga emas.

Saintis menganalisis perbezaan dalam aktiviti genetik dalam sel sum-sum tulang perokok dan bukan perokok.
Mereka mendapati perokok menghasilkan dua jenis protein terlalu tinggi daripada biasa yang mengawal pengeluaran osteoclasts.

See, betapa bahayanya aktiviti merokok ini kepada kita. Bukan sahaja penyakit paru-paru & segala sistem badan down. Tapi dalam diam-diam, merokok dan asap rokok juga boleh melemahkan sekaligus melumpuhkan tulang badan kita. So, watch out readers.




Nota Hati Nur ^^ ---> So, moral of the story. Jauhilah kegiatan merokok & perkara yang sewaktu dengannya k . Sayangilah diri anda & takmo lah bahayakan nyawa orang lain dengan asap rokok korang tu k . Peace ! Selamat bersahur :)


Tuesday, August 7, 2012

Jom Kite Kahwin... hehe..



Hye, Assalammualaikum readers...

Hehe.. nampak tajuk kat atas tu? Ha, mesti korang tertanya-tanya kan betul ke Nur ni nak kahwin. hohoho...

Yup, memang Nur nak kahwin but not todaylah. Perhaps it will be another 6 years later. Siapa tak nak kahwin? Mestilah semua nak kahwin kan. Nabi tak nak ngaku umat tau kalau kita berniat tak nak kahwin sebab seolah-kita kita tak nak bersama-sama membantu meramaikan lagi umat islam. ayoo.. tu dah tahap dangerous tau kalau nabi kita sendiri tak nak ngaku kita umatnya. Baik fikir masak-masak dulu sebelum cakap. hihi^^

Semangat nak kahwin ni tetibe je muncul lepas Nur ter tengok program tentang kahwin-kahwin kat TV3 tadi. Tetibe je Nur tersengih sorang-sorang macam kucing yang kemiangan kat depan tv tadi sambil membayangkan putera idaman Nur. hoho.. Nasib baik takde sesape kat rumah tadi. Kalau tidak confirm dah kena booo tadi..

Okaylah stop cerita pasal tadi, nanti kalau sambung habis satu page ni pun belum cukup Nur melalut. hihi^^ Biasalah bab kahwin, sape tak suka kan? (adeii.. ayat menggatal )

Sekarang Nur nak kongsi Doa untuk yang bakal bergelar pengantin agar rumah tangga korang aman bahagia hingga ke syurga. Amin...



Keberkatan dalam bab kahwin ni memang perlu kita pinta dan usahakan bersungguh-sungguh. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Mas'ud, Rasulullah SAW menyaran sebuah doa yang elok dibaca oleh pengantin dan orang-orang yang datang meraikan mereka pada hari perkahwinan. 



Sabda Rasulullah SAW:
"Dan ucapkanlah 'Ya Allah, berilah berkat untukku pada keluarga/isteriku dan berilah berkat untuk mereka pada diriku. Ya Allah, kumpulkanlah kami selama engkau mengumpulkannya dengan kebaikan dan pisahkanlah kami jika memang engkau memisahkannya dengan kebaikan".
(Riwayat Ibnu Abu Syaibah & Abdurrazaq & At-Tabrani).

Dalam satu hadis yang lain, Nabi SAW menyarankan agar pengantin lelaki mendoakan keberkatan & kebaikan ke atas perempuan yang dinikahi, iaitu hadis diriwayatkan oleh Abdullah Ibnu Amir Ibnul Ash' mengambarkan sabda Rasulullah:
"Apabila salah seoarang daripada kalian menikahi seorang wanita atau membeli seorang budak, hendaklah dia mengucapkan: 'Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kebaikannya dan kebaikan apa yang Engkau ciptakan dia di atasnya dan aku berlindung kepada-Mu daripada kejelekannya dan kejelekan apa yang Engkau ciptakan dia di atasnya....(hingga akhir)'."



Nota Hati Nur^^ ---> Selamat Melayari Alam Rumah Tangga :)


Siapakah Anak Angkat Kesayangan Rasulullah SAW ???







Bilal Bin Rabbah pada mulanya  adalah hamba sahaya. Tuannya bernama Umiyat. Pun begitu beliau merupakan dia antara kumpulan orang-orang pertama yang telah menerima & memeluk Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammmad SAW.

Apabila diketahui oleh Umiyat tuannya, Bilal mula diseksa dengan penyeksaan bagaikan haiwan. Pada leher Bilal telah diikatkan seutas tali, manakala hujung tali tersebut telah diberikan kepada sekumpulan kanak-kanak yang telah menarik Bilal dan mempermain-mainkannya.

Biarpun diheret ke sana ke mari, di bibir Bilal tidak pernah lekang dengan ucapan Ahad, Ahad, Ahad (satu, satu, satu). Hatinya begitu yakin dengan ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW.

Tidak cukup dengan diseret dan diperolok-olokkan, pada suatu hari Bilal telah dibawa ke sebuah tanah lapang yang sangat panas.

Di situ dikhabarkan, jika dijemur daging yang mentah pun ia boleh dimasak dengan sendirinya. Bilal bukan sahaja dijemur di padang pasir yang panas menyengat itu, malah dadanya turut ditindih dengan seketul batu.

"Begitulah hendaknya keadaan engkau sehingga mati. Atau engkau boleh ingkar terhadap ajaran Muhammad!" jerkah si Umiyat. Iman yang kental telah meyakinkan Bilal. Dia tabah melalui penyeksaan.

Keyakinannya amat mendalam dengan ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW. Dia tetap teguh dengan pendiriannya sambil mengesakan Allah dengan ucapan Ahad, Ahad tanpa henti. Walaupun diseksa dengan amat dasyat.

Kejadian ini telah sampai kepada pengetahuan Sayidina Abu Bakar As-Siddiq. Setelah itu Sayidina Abu Bakar telah membeli Bilal bin Rabbah daripada Umiyat dan memerdekakannya.

Itulah detik permulaan dunia bebas bagi Bilal bin Rabbah sehingga menjadikan beliau anak angkat  kesayangan Rasulullah SAW dan menjadi muazin yang pertama, mengalunkan azan setiap waktu tibanya masa bersolat serta dikurnai Allah dengan kelebihan suara yang merdu dan lantang.

Kisah ini mengajar kita betapa keteguhan iman kepada Allah, merupakan benteng-benteng musuh Islam dalam usahanya untuk menghancurkan Islam melalui godaan syaitan laknatullah. Sungguh mengagumkan kekuatan iman yang ditunjukkan oleh Bilal bin Rabbah meskipun telah diseksa dengan pelbagai seksaan yang kejam oleh tuannya Umiyat. Semoga kisah ini dapat memberi pengajaran dan menambahkan lagi kekuatan kita dalam beribadah kepada Allah. Amin...




Nota Hati Nur ^^ ---> Belajarlah untuk menguatkan & menambahkan keimanan kita setiap hari kerana iman manusia bagaikan ombak, ada pasang surutnya. Insya-allah, dengan doa yang ikhlas, kita dikurniakan keteguhan iman :)


SUMBER
-Majalah Anis Bil 172


Saturday, August 4, 2012

A song of Friendship.





A friend is someone ....
  
              Who knows the song

                               in your heart ....

   And can sing it back to you ....

                                           When you have forgotten the word .......





Segmen : Giveaway Raya by shu-sya ^^


Hye, Assalammualaikum blogger sekalian...

Hihi^^ Hari ni Nur nak mengumumkan 1 pengunguman penting. Memang rugi kalau tak
 kasi perhatian betul2. Hehe.. Just kidding. LOL. Malam ni Nur join 1 segmen giveaway
 kad raya by Blogger Shu-Sya. Maklumlah dah nak dekat raya ni. Mestilah ramai
 yang nak kumpul kad raya, pastu sibuk nak gantung-gantung kat dinding
 buat macam perhiasan. LOL !

Takdelah, kad raya ni bukan sekadar untuk sampaikan ucapan untuk yang tersayang
 tapi ianya juga sebagai tanda kenangan & ingatan seseorang. 
Hihi... tetiba nak termasuk bab jiwang plaks. Adeii..



Papehal, kita join je dulu k :)

Photobucket
Klik banner untuk join ")


Close date : 10/8/2012

"SEGMEN : Misz Mieza Nak Promot Blog Anda!".



Hye, Assalammualaikum korang !!!

hihi^^ Terlebih energy pulak Nur petang ni. Maklumlah orang bangun sahur. 
Hehe.. Promote bangun sahur ")
Jom kita same2 join segmen ni nak?? 


Photobucket
Klik banner untuk join :)


TUJUAN Segmen :

*Mempromosi blog-blog yang mengambil bahagian di samping menambah kenalan selain berpeluang meningkatkan trafik ke blog anda ^^

So, tunggu apa lagi ??? Meh ler join ramai-ramai untuk up kan traffic blog :)

SEGMEN DATELINE : 25 OGOS 2012 (11:59PM)





Jom Join Segmen "Mrs. Simple GiveAway by Jannah"


Hye, Assalammualaikum guys... 

Sengih-sengih sikit. hihi^^ Sorry dah lama tak update blog. Nur agak sibuk sikit sejak kebelakangan ni dengan assignment yang menggunung dikasi oleh 
para lecturer yang comel2 belaka. hihi ") 
Ayat mengampu... :P 
Okaylah straight to the point.   

Tadi kan time Nur ushar-ushar Cik Cbox kite kan,  Nur terjumpa segmen baru yang adik comel kita buat. Jom join sesame nak? Kita support lah segmen ni sesame ti hadiah kita kongsi sama2 okay? hehe...


Photobucket
Klik banner untuk join :)


Mereka yang di'tag'
-http://miner89.blogspot.com/
-http://anereodacandid.blogspot.com/

Cepat join !! Banyak hadiah menarik menanti tau, rugi kalau tak join !!! hihi^^