Resepi Kuih Talam Ubi Kayu

 

Resepi Kuih Telaga Emas, Telaga emas, telaga besar, telaga kecil, kuih muih, resepi kuih muih, kuih tradisional, emas, kuih emas, talam ubi kayu, ubi kayu, ubi,

*TALAM UBI KAYU*

BAHAN A: 
LAPISAN BAWAH:

800gm ubi kayu | parut dulu baru timbang
300ml air
150ml santan pekat
250gm gula
Pewarna kuning


BAHAN B: 
LAPISAN ATAS:

800ml air
320ml santan pekat
100gm tepung beras
80gm tepung ubi
80gm tepung gandum
2 sudu teh garam halus

CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan A lalu kacau sebati.
2. Tuang ke dalam periuk lalu didihkan atas api yang sederhana. Kacau hingga pekat.
3. Sediakan loyang yang dialas dengan plastik.
4. Tuang adunan A tadi ke dalam loyang dan ratakan.
5. Kukus selama 40 minit.
6. Dalam mangkuk lain, satukan semua bahan B lalu kacau sebati.
7. Tuang ke dalam periuk lalu didihkan atas api dengan api sederhana. Kacau hingga naik wap.
8. Tuang adunan B ke dalam loyang berisi adunan A yang telah dikukus tadi. Kukus kuih talam selama 30 minit lagi.
9. Sejukkan dan potong mengikut cita rasa dan sedia dihidangkan.

Credit to: Unknown
Terima kasih. Selamat mencuba, kalau ada yang dah buat, boleh lah share feedback di ruangan comment :)

0 Orang mengomel