Resepi Mee Sup Siam Kaw-Kaw Sedap

 

Resepi ni memang sedap makan dengan sup panas-panas, sure moncit perut semua lepas tu.
Nak buat mee sup ni pun tak susah tau, senang je. Yang penting, korang rajin😃

*Resepi Mee Sup Siam*

Bahan Kuah Sup Siam :

Dada ayam 4 ketul,
Kaki ayam setengah kilo,
2 inci halia,
2 batang serai,
1 inci lengkuas,
Sos tiram,
Kicap sotong yang siam,
Kicap,
Kiub pati ayam 2 ketul,
Kiub pati ikan bilis 1 ketul,
Daun ketumbar,
2 biji bawang besar,
3 biji bawang putih,

Cara-cara :
1. Rebus ayam bersama akar ketumbar dan daun ketumbar, kiub ayam dan ikan bilis.
2. Masukkan halia, serai, lengkuas yang dititik.
3. Masukkan kicap sotong, sos tiram dan kicap.
4. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa.
5. Rebus sehingga empuk.
6. Tumis berasingan bawang besar, bawang putih, bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga.
7. Masukkan kesemua bahan yang ditumis garing ke dalam periuk sup dan masak dalam 5 minit baru tutup api.

Bahan Untuk Menghidang :
1. Fish ball, fish cake dan sayur kangkung dicelur.
2. Tauge ikut suka ingin mentah atau celur.
3. Mee/bihun dicelur secukupnya.
4. Potong cili hijau dicampur dengan sos sotong dan sedikit cuka.
5. Kacang digoreng tanpa minyak di buang kulit dan di kisar halus.
6. Cili melaka segenggam, 2 biji bawang putih dan sedikit cuka dikisar halus.
7. Cili kering kisar.
8. Siap untuk dihidangkan.

Credit to: resepimizah

Terima kasih. Selamat mencuba, kalau ada yang dah buat, boleh lah share feedback di ruangan comment :)

0 Orang mengomel