Resepi Kuih Telaga Emas

 

Resepi Kuih Telaga Emas, Telaga emas, telaga besar, telaga kecil, kuih muih, resepi kuih muih, kuih tradisional, emas, kuih emas,

*RESIPI KUIH TELAGA EMAS*

BAHAN KULIT HIJAU:

250gm tepung pulut
3 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1 ¼ cawan air
Sedikit perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam

CARA MEMASAK:
1. Satukan semua tepung, garam dan perasa pandan.
2. Tuang air sedikit demi sedikit ( jangan sampai habis). Uli sehingga jadi doh yang tidak lekat di tangan.
3. Letak sedikit pewarna hijau. Uli hingga sebati dan sekata warnanya.
4. Cubit doh dan bulat-bulatkan. Anggaran berat doh ialah 24gm setiap satu.
5. Tekan dan ratakan doh ke dalam acuan lompang saiz kecil yang telah disapu minyak masak. Lakukan hingga habis dan ketepikan.

BAHAN INTI KASTARD

1 cawan santan kotak
1 cawan air suam
1/2 cawan gula
2 sudu makan tepung kastard
1/4 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 penutup botol esen vanilla
Sedikit pewarna kuning telur
Secubit garam

CARA MEMASAK:
1. Satukan santan dan air suam. Campurkan esen vanilla dan gula. Kacau hingga larut.
2. Masukkan telur dan kacau sebati. Kemudian masukkan juga tepung kastard, garam dan pewarna kuning telur. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.
3. Tapis adunan dan tuang ke dalam acuan lompang yang telah diratakan dengan doh tadi.
4. Panaskan periuk kukusan hingga air betul-betul mendidih. Susun acuan kuih dan kukus menggunakan api sederhana selama 10-12 minit atau sehingga masak.
5. Angkat, sejukkan dan sedia utuk dinikmati.

Credit to: Unknown
Terima kasih. Selamat mencuba, kalau ada yang dah buat, boleh lah share feedback di ruangan comment :)


0 Orang mengomel