*Resepi Kek Masam Manis*
Bahan-bahan :
2 cawan biskut Marie dikisar halus (selepas dikisar mesti dapatkan 2 cawan).
1 cawan gula kastor,
1 cawan planta (marjerin pelangi),
5 biji telur gred C,
3 sdb susu pekat,
1 sdt baking powder,
1 sdt esen vanilla,
Asam manis,
Haw flakes,
2 pewarna hijau dan kuning.
Cara-cara :
1. Campurkan planta dan gula hingga sebati dan putih.
2. Kemudian masukkan telur sebiji-sebiji dan putar lagi hingga kembang.
3. Kemudian masukkan biskut marrie yang sudah dikisar halus diikuti susu pekat, baking powder dan esen vanila.
4. Gaul guna senduk kayu@spatula.
5. Jika sudah sebati, bahagikan dua. Bubuh warna, gaul sebati.
6. Untuk letak kek guna bekas plastik tahan panas 6×6. Sudukan setiap lapisan 5 sudu.
7. Panaskan kukusan. Air haruslah banyak.
8. Bubuh hijau dulu, ratakan.
9. Susun asam manis.
10. Kukus lapisan tadi 5 minit.
11. Ulang semula langkah demi langkah sampai adunan habis.
12. Akhir sekali, kukus selama 25-30 minit. Siap.
Credit to: Unknown
Terima kasih. Selamat mencuba, kalau ada yang dah buat, boleh lah share feedback di ruangan comment :)
0 Orang mengomel