KEK MARBLE TAPAI
Bahan-Bahan :
250 gm tapai ubi ~ buang urat & lecek halus
150 gm tepung gandum *
1/2 tsp baking powder * (*diayak)
200 gm gula kastor
5 biji telur
1 tsp ovalet
1/4 tsp esen vanila
50 gm susu pekat manis
200 gm marjerin ~ cairkan
50 gm coklat rice / coklat cip
1 sdm coklat emulco
Caranya :
1. Panaskan kukusan. Alas dan gris nipis loyang 8x8 inci.
2. Pukul telur + gula + ovalet hingga kembang, putih, pekat dan bertanduk.
3. Masukkan tepung yang diayak berselang-seli dengan tapai yang dilecek sambil dipukul dengan kelajuan yang rendah hingga rata.
4. Masukkan susu pekat manis dan esen vanila. Kaup balik dengan spatula hingga rata dan sebati. Seterusnya, masukkan marjerin yang dicairkan pada akhir sekali dan gaul rata.
5. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian campurkan coklat paste dan 1 bahagian lagi dibiarkan plain serta ditambahkan dengan coklat rice / coklat cips.
6. Setelah kukusan betul-betul mendidih, tompok-tompokkan adunan coklat dan plain secara rawak bagi membentuk marble sebagai lapisan pertama dan kukus 10 minit. Kemudian tompokkan lagi untuk lapisan kedua seperti lapisan pertama tadi dan kukus lagi 10 minit.
Lakukan kaedah yang sama untuk lapisan seterusnya sehingga semua adunan habis digunakan. Untuk lapisan yang akhir kukuskan selama 20 minit.
Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.
Selamat mencuba, kalau ada yang dah buat, boleh lah share feedback di ruangan comment 😍
Credit Recipe to: Unknown
p/s: Seandainya ada yang tahu credit untuk siapa, boleh share di ruangan comment. Selamat mencuba semua :)
0 Orang mengomel