Bismillah .. Assalammualaikum ...
Hari ni kite buka topik pasal kesihatan kejap k. hehe.. Maklumlah, semenjak dua menjak dok umah ni, rasa kesihatan macam tak menentu je . Yelah , just dok relax saje . hohoho . (kantoi plak sifat kemalasan aku disitu) :P
Hemm, korang tahu tak anggur ni merupakan salah satu buah yang amat bernilai serta berguna untuk kesihatan kita . Anggur ni asalnya berwarna merah gelap , namun lama-kelamaan terdapat beraneka warna yang terdiri daripada warna keemasan , kebiruan , ungu , hitam & hijau .
In fact , kat dalam al-Quran , Allah menyebutnya sebanyak 8 kali . Antara firman-Nya :
"Di bumi ada beberapa daerah yang berdekatan (tetapi berlainan keadaannya seperti subur, tandus , banyak air & sebagainya ); dan padanya ada kebun-kebun anggur, pelbagai jenis tanaman serta pohon-pohon tamar yang berumpun dan yang tidak berumpun dan yang disiram dengan air yang sama . Kami lebihkan sesetengah buah daripada sesetengahnya yang lain dari segi rasanya . Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang yang (mahu) berfikir (serrta memahaminya)." (Ra'd:4)
"Kemudian kami tumbuhkan untuk kamu dengan iar ituy kebun-kebun tamar dan anggur . Kamu beroleh di dalam kebun-kebun itu buah-buahan yang banyak & daripada buah-buahan itu kamu makan ." (Al-Mukmin:19)
Khasiat Anggur >.<
1. Antioksidan
Antioksidan ialah molekul khas yang boleh menghalang oksidasi molekul-molekul lain . Penuaan adalah hasil daripada tubuh yang mengalami oksidasi berterusan . In fact , molekul berbahaya yang kita panggil radikal bebas mempercepatkan lagi proses penuaan , even boleh menyebabkan kanser . So , antioksidan daripada anggur ini melambatkan penuaan & menentang radikal bebas sekaligus boleh dijadikan bahan untuk awet muda . hehe . so , pasni sape2 yang rase nak muda jelita selalu2 lah makan anggur k ^^
2. Resveratrol
Resveratrol yang terdapat di dalam anggur adalah merupakan nutrien penting yang berkesan mencegah & merawat kanser . Dalam kajian saintifik , resveratrol daripada anggur merah boleh melambatkan pertumbuhan sel - sel kanser prostat . Ada juga data saintifik yang mengatakan nutrien daripada anggur menggalakkan kesihatan otak & melambatkan penyakit neurodegeneratif .
3. Antosianin
Antosianin adalah sejenis antioksidan polifenolik . Antosianin sangat padat dalam anggur merah serta mempunyai aktiviti anti alahan , anti inflamasi , anti mikrob & anti kanser .
Anggur mempunyai sumber mineral mikro nutrien seperti kuprum , zat besi & mangan . Anggur juga adalah sumber Vitamin C , Vitamin A , Vitamin K , Karotena , Vitamin B kompleks sperti piridoksin , riboflavin & tiamin .
1. Baik untuk jantung
Anggur ni sangat bermanfaat dalam merawat penyakit jantung . Anggur berkesan dalam merawat kesakitan kardiak akibat denyutan pantas jantung . Penyakit ini dapat dikawal jika pesakit mengamalkan diet anggur special untuk beberapa hari ataupun boleh juga dibuat jus anggur . yummy ^^
2. Melancarkan sistem penghadaman
Anggur mudah dihadam & boleh mengurangkan sembelit . Gabungan selulos , gula & asid organik dia dalamnya bertindak sebagai pelawas yang membersihkan usus , serta melegakan kebanyakan kes kronik yang berkaitan dengan sembelit . Bagi merawat sembelit , seseorang itu perlu memakan 350 gram anggur sehari untuk mencapai hasil yang diperlukan . Jika tiada anggur , boleh juga dimakan kismis dengan cara merendamkannya di dalam air sebelum dimakan kerana kismis adalah anggur yang dikeringkan .
Kanak - kanak yang sedang membesar sangat elok diberi makan anggur kerana anggur turut dikenali sebagai buah yang membina darah . Oleh sebab anggur amat membantu dalam mengatasi sembelit , maka kanak - kanak kecil yang mengalami kekejangan akibat sembelit juga digalakkan diberi makan anggur . Anggur juga amat berkesan mengurangkan kesakitan kanak - kanak yang meragam kerana pertumbuhan gigi .
Piorea ialah penyakit gusi yang menyebabkannya kecut & gigi goyah . Asid organik daripada anggur merupakan antiseptik yang kuat & berkesan mengubati penyakit ini . Mengamalkan diet anggur yang ekslusif untuk beberapa minggu dapat mengukuhkan kembali kedudukan gigi pada rahang & menghilangkan racun piorea .
5. Melancarkan fungsi hati
Anggur mengaktifkan fungsi hati untuk merangsang fungsi glikogenik & perembesan hempedu . Justeru , anggur amat bermanfaat dalam mengubati pelbagai gangguan hati .
1. Apabila membeli anggur , pilihlah yang masih pejal , tidak berkedut & kulitnya masih berkeadaan baik. Buahnya tidak merekah mahupun melekit dengan jusnya .
2. Pilih buah yang masih kuat dengan ranting . Ranting yang segar & kelihatan hijau .
3. Untuk pastikan kesegarannya , angkat gugus buah anggur & goncangkan sedikit . Buah yang segar tidak akan jatuh dengan mudah .
4. Beli buah yang masak secukupnya namun masih segar . Anggur hijau yang sepatuynya masih dalam warna kuning samar . Anggur jenis merah pula sepatutnya berwarna cerah . Manakala anggur jenis ungu & hitam & biru gelap (blue black) sepatutnya benar-benar gelap warnanya .
5. Sentiasa aimpan anggur di dalam peti sejuk kerana anggur muda rosak pada suhu bilik .
6. Basuh anggur & balut secara longgar dengan tisu dapur & masukkan ke dalam plastik berzip .
Nota hati Nur ----> So , tggu pe lagi ?? Moh ler kita ramai gi borong anggur kat pasar & amalkan gaya hidup sihat ^^
0 Orang mengomel